Top
 

Peka – chorwacka kuchnia

BLOG

Peka – chorwacka kuchnia

Co to jest peka? Gdzie zjeść potrawy „ispod peke” na Visie? Polecamy konobę!
Peka to ciężka żeliwna pokrywa, stosowana w bałkańskiej, głównie dalmackiej kuchni do jednoczesnego pieczenia i duszenia różnych potraw. Pod peką piecze się mięso, ryby, owoce morza, prym wiedzie jagnięcina i ośmiornica. Potrawy spod peki smakują zupełnie inaczej niż grilowane, ponieważ są jednocześnie chrupiące i miękkie, a zasługą tego, że są podczas przygotowania szczelnie przykryte i soki krążą zamiast parować, jest bardzo intensywny aromat i skoncentrowany smak. Wszystko jedno czy będą to warzywa czy mięso, składniki polewa się dużą ilością oliwy oraz doprawia hojnie białym winem, czosnkiem i rozmarynem. Przykryte peką naczynie ustawia się w palenisku, przysypuje żarem i kilka godzin czeka na efekt. A efekt jest – palce lizać! My polecamy pekę viską w konobie Panki. Środek wyspy, kilkanaście kilometrów od promowiska, w kotlinie otoczonej winnicami i i łagodnymi wzgórzami; kilka dużych stołów z prostymi ławami oraz imponujące palenisko. Gospodarze obrotni, uśmiechnięci i wrażliwi na ludzkie potrzeby ? Najlepiej przybyć tam w dużym, lubiącym dobrze zjeść towarzystwie. Od lat zapraszamy do Panki naszych nurkujących w bazie Gości. Koty towarzyszące posiłkowi wliczone ? Konieczna rezerwacja co najmniej dzień wcześniej, bo potrawy ispod peke wymagają długiego przygotowania. Smacz-ne-go!

Zapraszamy na nurkowe wakacje do baz NAUTICA w Chorwacji

Połącz nurkowanie z rodzinnym wypoczynkiem i zwiedzaniem pięknych chorwackich wysp.

Baza NAUTICA na wyspie Vis

Baza NAUTICA na wyspie Hvar

Oferta wycieczek po wyspie Hvar

Udostępnij:

Masz pytania?

Skontaktuj się z nami. Z przyjemnością pomożemy wybrać wyjazd nurkowy idealny dla Ciebie!